Wat kost een goochelaar (per uur)?

Hebt u binnenkort een feest of evenement en bent u op zoek naar goochelaar om uw gasten te vermaken? Goed idee! Een goochelaar kan echt iets extra's toevoegen aan uw feest of evenement. Maar wat kost een goochelaar voor uw feest of evenement eigenlijk? De prijs van een goochelaar is afhankelijk van enkele factoren:

Zakelijk of particulier

De tarieven voor een zakelijke aanvraag zijn vaak hoger dan voor particulieren. Dit heeft te maken met het te besteden budget. Bedrijven kunnen de kosten vaak als zakelijke kosten opgeven maar bij particulieren ligt dit anders, zij moeten dit uit eigen zak betalen. Meestal zijn er bij particuliere feesten minder mensen aanwezig, wat ook invloed heeft op de prijs van een goochelaar.

Wat is de gelegenheid van uw feest of evenement

Afhankelijke voor het soort feest of evenement u wilt houden kunt u kiezen voor een bepaald soort goochelaar. Er zijn veel verschillende disciplines binnen het goochelen, waar soms verschillende tarieven bij horen. Enkele voorbeelden zijn:

Kindergoochelaar:

Een kindergoochelaar houdt zich bezig verjaardagsfeestjes, (school)evenementen voor kinderen. Vaak vallen zij in de categorie van goedkopere (hobby) goochelaars om het aantrekkelijker te houden voor feestjes. De kindergoochelaar goochelt voornamelijk voor kinderen en weet ook hoe hij met ze moet omgaan.

Wat kost een tafelgoochelaar:

Bij deze manier van goochelen bevind de goochelaar zich tussen uw gasten en laat ze van dichtbij meegenieten van de magie. Een tafelgoochelaar is breed inzetbaar en perfect voor verschillende soorten feesten en evenementen. Zo kan een close-up goochelaar uw gasten vermaken tijdens een receptie of tussen de gangen van een diner door, maar ook op een bedrijfsborrel of een verjaardag komt een tafelgoochelaar goed tot zijn recht. De goochelaar loopt rond en houdt zich voor ongeveer 10-15 minuten bezig met een kleine groep gasten, om na enkele trucs door te gaan naar de volgende groep.

Beursgoochelaar:

Ook op beurzen worden geregeld goochelaars gevraagd om bedrijven te promoten en reclame te maken. Dit gebeurd vaak voor meerdere (achtereenvolgende) dagen. Aangezien ze meerdere uren en dagen werken is dit type goochelaar vaak duurder dan de close-up/tafelgoochelaar.

Toneelgoochelaar: Soms doet een goochelaar (ook) een act op een (groot) toneel, op deze manier kan hij snel veel mensen bereiken. Dit kan erg leuk zijn als opening voor een evenement of als vermaakt tijdens een pauze. Aangezien een podiumshow meer voorbereiding vergt en de trucs groter moeten zijn om voor het publiek zichtbaar te zijn, is een toneelgoochelaar meestal duurder.

Illusionist: Er is een groot verschil tussen een goochelaar en een illusionist. Een illusionist doet grote trucs en illusies, vaak op een podium. Een goochelaar doet kleine trucs en lang niet altijd op een podium. Een illusionist is duurder om in te huren, aangezien de trucs en illusies duurder zijn om aan te schaffen of te laten maken. Ook hebben veel illusionisten een team van mensen om zich heen waardoor de kosten snel kunnen stijgen.

Ervaring van de goochelaar

Behalve het doel waarvoor u een goochelaar boekt is het ook belangrijk na te denken over de ervaring van een goochelaar. Dit speelt mee in de prijs en de kwaliteit. U kunt zich voorstellen dat een goochelaar die net begonnen is met goochelen, en dus veel minder ervaring heeft, ook een stuk goedkoper is dan iemand die al jaren ervaring heeft.

Hoeveel kost een goochelaar per uur?

Tot €100: Dit zijn pas begonnen goochelaars of oudere goochelaars. Goochelaars die het leuk vinden om af en toe op te treden. Vaak hebben zij nog niet zoveel ervaring en willen graag op deze manier ervaring opdoen.

€100 tot €250: In deze categorie vallen goochelaars hobby goochelaars. Zij hebben vaak enkele ervaring en vinden het leuk om met een vaste show af en toe op te treden. Kindergoochelaars vallen vaak in deze categorie, zodat ze betaalbaar kunnen blijven voor kinderfeestjes.

€250 tot €500: Hier gaat het om semiprofessionele goochelaars. Dit zijn goochelaars die veel ervaring hebben, goed zijn in wat ze doen en hun spullen op orde hebben. Semiprofessionele goochelaars doen veel optredens per jaar maar kunnen hier nog niet van leven.

€500 tot €1000: De goochelaars die deze tarieven vragen zijn professionele goochelaars. Je mag er dan ook vanuit gaat dat deze goochelaars zijn in hun werk en goed kunnen omgaan met onvoorziene situaties.

€1000 en hoger: In deze laatste categorie vallen goochelaars die bekend zijn bij het bredere publiek, zoals goochelaars en illusionisten die bekend zijn van TV.

Overige kosten

Goochelaars zijn artiesten met een BTW tarief van 9%. Verder kan het zijn dat een goochelaar reiskosten apart berekend.

Schrikt u van de tarieven? Bedenk u dan dat dit niet enkel de kosten zijn voor het optreden. Er komt veel meer bij kijken. Professionele goochelaars leven van het goochelen en betalen alles hiervan. Het vervoer naar locatie, (materialen voor) trucs, kleding, huur/hypotheek en andere vaste lasten. Vergeet niet dat professionele goochelaars jaren hebben geoefend om hun trucs te perfectioneren en u het perfecte entertainment te bieden.


More Stories

test engelish

Kurtis Lowe

Bruiloft goochelaar

Trouwen doe je maar één keer in je leven (of dat is meestal het idee), dus u wilt dat uw dag een speciale dag wordt. Een geweldige dag voor u en uw partner. Voor zo’n dag moet veel regelt worden.

Kurtis Lowe